Czego nie można jeść na diecie bezglutenowej? Krótka odpowiedź brzmi: niewiele. Gluten, białko znajdujące się w pszenicy, życie i jęczmieniu, jest ważnym składnikiem wypieków. Sam w sobie, gluten jest bez smaku i grudkowaty; to właśnie on nadaje wypiekom teksturę i pozwala im rosnąć. Istnieje jednak wiele sposobów na uzyskanie tej samej konsystencji bez glutenu, a mianowicie poprzez użycie skrobi i gumy ksantanowej.

Ale cofnijmy się na chwilę: Czym dokładnie jest gluten? Gluten jest właściwie kompozycją dwóch różnych białek: gliadyny i gluteniny. Oba znajdują się w pszenicy, a także w innych zbożach, takich jak jęczmień i żyto, ale tylko gliadyna powoduje problemy trawienne, takie jak wzdęcia, skurcze i biegunka, dlatego też wiele osób z celiakią wybiera pokarmy, które nie zawierają żadnych ziaren.

Jednak lekarze nie zawsze są w stanie szybko zdiagnozować problem – nawet jeśli masz poważne objawy, takie jak przewlekła biegunka lub niewyjaśniona utrata wagi – a opieranie się na tym, co uważasz, że może powodować objawy, nie zawsze jest najlepszym pomysłem (w końcu trudno jest mieć pewność). Więcej na: momstyle.pl

By admin