Kiedy ludzie przechodzą na dietę bezglutenową, to zazwyczaj z jednego z dwóch powodów: albo mają celiakię i nie tolerują glutenu w ogóle, albo są na diecie, aby pomóc im schudnąć. W przypadku tych ostatnich, powszechne jest zastąpienie produktów pszennych, które były w ich diecie, alternatywami takimi jak ryż lub quinoa. Ale w przypadku jajek, sprawa staje się bardziej skomplikowana – ponieważ nawet jeśli nie jedzą chleba i makaronu w ramach swojej diety, produkty na bazie jajek, takie jak naleśniki, babeczki i ciasta, są nadal powszechnymi zszywkami śniadaniowymi. Więc co się dzieje, gdy próbujesz przejść na dietę bezglutenową, ale jesteś tak przyzwyczajony do jajek w swoim śniadaniu?
Czy jajka zawierają gluten? Jeśli nie myślisz o tym zbyt wiele i po prostu złamać otwarte jajko do miski, można pomyśleć, że odpowiedź jest nie. Ale faktycznie jest białko w jajach o nazwie ovalbumin, który zawiera niektóre z tych samych bloków budulcowych, jak gluten robi. Czy więc jajka mają gluten? Odpowiedź brzmi: tak – do pewnego stopnia, w każdym razie. To prowadzi nas do kolejnego pytania: czy to oznacza, że nie powinniśmy ich jeść na diecie bezglutenowej?
Tutaj odpowiedź również brzmi: tak i nie. Więcej na: allbeauties.pl