Kiedy starasz się jeść zdrowo, może być trudno wiedzieć, które pokarmy są rzeczywiście dobre dla Ciebie, a które nie. Problem polega na tym, że wiele produktów, które uważamy za zdrowe, w rzeczywistości zawiera ukryte kalorie, cukier i tłuszcze nasycone – i nie ma końca „zdrowych” rzeczy, które są tylko cukrem w przebraniu. Jak więc odróżnić je od siebie?
W przypadku pełnych ziaren, produktów organicznych i tłuszczów takich jak oliwa z oliwek, nie jest to zbyt trudne. Pełne ziarna są prawie zawsze lepsze niż płatki śniadaniowe w pudełkach lub wysoko przetworzone rzeczy, takie jak biały chleb. (Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy całe ziarno oznacza dużo żucia i wolisz mieć coś łatwiejszego do strawienia). Produkty ekologiczne są prawie zawsze lepsze od konwencjonalnych – mają więcej składników odżywczych i mniej pestycydów. Tłuszcze takie jak oliwa z oliwek są zawsze lepsze niż tłuszcze trans, które znajdziesz w margarynie i innych przetworzonych produktach do smarowania.
Ale z czymś takim jak jajka czy pierś z kurczaka, sprawy zaczynają się komplikować. Czy są one zdrowsze niż jakieś inne białko? A co z innymi rodzajami mięsa? A co z warzywami? To wszystko wydaje się naprawdę niejasne.
Więcej na finanseweb.pl