Gluten jest związkiem białkowym występującym w ziarnach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Jest często używany w kuchni (a czasem nawet dodawany do żywności bez podawania go na opakowaniu), ale można go również znaleźć w nieoczekiwanych miejscach, takich jak piwo, niektóre rodzaje octu i alkoholu. Każda żywność zawierająca gluten może być niedostępna dla osób cierpiących na celiakię lub nieceliakalną wrażliwość na gluten.
Dieta bezglutenowa jest istotną częścią zarządzania tymi warunkami, ale nie musi być trudna. Można uzyskać mnóstwo składników odżywczych wybierając różne rodzaje żywności bezglutenowej, które są naturalnie bogate w składniki odżywcze, lub dodając inne odżywcze składniki do swoich potraw. Prawie każdy rodzaj żywności ma coś, co można jeść podczas utrzymania diety bezglutenowej, więc nie ma powodu, aby czuć się jak jesteś poświęcając swoje zdrowie na tym planie żywieniowym. Więcej na: prettyfe.pl