Łatwiejsze trawienie to wspólny cel osób, które cierpią na dysfunkcje układu pokarmowego, ale jeśli chodzi o dietę, to co należy jeść, aby go osiągnąć? Aby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw zdefiniujmy problem. Co powoduje kłopoty z trawieniem? Najczęstsze przyczyny kłopotów z trawieniem to:

-Alergia lub wrażliwość pokarmowa.

-brak równowagi bakterii jelitowych

-brak równowagi w ilości dobrej i złej flory jelitowej (patrz probiotyki) – niewłaściwy rodzaj błonnika (patrz błonnik nierozpuszczalny, błonnik rozpuszczalny) – niski poziom kwasu żołądkowego – brak enzymów żołądkowych

-Fizyczne blokady i częściowe niedrożności w jelitach.

To wszystko są rzeczy, z którymi można sobie poradzić poprzez dietę. Czego więc nie można jeść na diecie lekkostrawnej? Spójrzmy na niektóre pokarmy, które mogą powodować problemy dla niektórych osób:

’Nabiał’ – Większość produktów mlecznych jest trudna do strawienia, ponieważ zawierają laktozę, której wielu osobom brakuje wystarczającej ilości enzymów do prawidłowego trawienia. Niektórzy ludzie mogą być również wrażliwi lub uczuleni na nabiał. Nabiał jest również bogaty w tłuszcz i białko, które nie ułatwiają sprawy. Najlepiej unikać nabiału, dopóki twój układ pokarmowy nie zostanie odpowiednio uzdrowiony.

Więcej na: creastyle.pl

By admin