Jajecznica to zszywka śniadaniowa, ale niektórzy wolą jej unikać ze względu na reputację, że jest ciężkostrawna. Chociaż nie ma naukowych dowodów na poparcie tego twierdzenia, łatwo jest dostrzec, dlaczego wiele osób uważa, że tak jest. Jajka zawierają dużo białka, co zdecydowanie nie jest złą rzeczą, ale niektórzy eksperci sugerują, że białko może być trudniejsze dla naszego układu trawiennego niż węglowodany czy tłuszcz. Białka jaj zawierają również substancję zwaną tyraminą, która potencjalnie może prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, gdy jest spożywana w nadmiarze.
Jajecznica ma jednak stosunkowo niską zawartość tyraminy w porównaniu do innych rodzajów pokarmów bogatych w białko, takich jak dojrzałe sery czy czerwone wino, a ponadto jest łatwiejsza do strawienia niż jajka gotowane na twardo. Otrzymują one ocenę A+ w skali FODMAP, która sprawdza obecność pewnych węglowodanów, które mogą powodować problemy trawienne u niektórych osób; są one jednym z najniższych pokarmów FODMAP na liście. To powiedziawszy, nadal możesz chcieć rozważyć unikanie jajecznicy, jeśli masz alergię lub wrażliwość na jajka – lub jeśli masz alergię lub wrażliwość na pyszność. Więcej na: beasmetics.pl