Gluten jest mieszaniną białek występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu. Gluten znajdujący się w pszenicy jest tym, co nadaje chlebowi jego żującą teksturę i pozwala ciastu rosnąć. U niektórych osób gluten wywołuje jednak reakcję, która prowadzi do zapalenia jelit. Stan ten znany jest jako celiakia i może powodować poważny dyskomfort i chorobę, w tym poważną utratę wagi i wymioty. Jeśli jesteś uczulony na gluten, spożywanie nawet niewielkiej jego ilości może być niebezpieczne. Niektórzy nie są uczuleni na gluten, ale mają nieceliakalną wrażliwość na gluten (NCGS), która może powodować objawy podobne do tych w celiakii.

Najbardziej niezawodnym sposobem na uniknięcie obu rodzajów reakcji jest całkowite unikanie żywności zawierającej gluten; jednak unikanie wszystkich produktów z glutenem nie zawsze jest łatwe. Gluten jest używany jako zagęszczacz w wielu przetworzonych pokarmach, w tym zupach, sosach, sosach sałatkowych, lodach, mrożonych frytkach i wielu innych. Jest również dodawany jako spoiwo w klopsikach, kiełbasach i innych przetworzonych mięsach, a także w imitacjach owoców morza, takich jak krab czy homar. I jest stosowany w niektórych lekach jako nieaktywny składnik do celów zagęszczania lub wiązania.

Więcej na ohmadame.pl

By admin